Nyårs-stassen

Påbörjade nyårstassen runt 22.00, vet fortfarande inte vad det ska bli men jag håller på traditionen med att börja så nära deadline som möjligt.

God Jul

God jul till alla, jag har haft fullt upp de senaste dagarna med att baka och dricka glögg. Imorse så åkte jag skridskor och imorgon så är det paketöppning och julmat här i England! Puss

Sypeppen sjutton

Här är två klänningar som jag lyckats ta tag i och sytt klart. Jag har inte hunnit stryka än och tyvärr så vill min kamera och dator inte samarbeta så dessa blurriga photobooth bilder är det jag har att bjuda på. Kika in hos Fredrika på vinden för ännu mer pepp!
 
Blårutig klänning med svart sammetsband urringad rygg. (tyg från gardin)
 
Chiffongklänning med katter, man kan inte se det så bra men det är en rosett i nacken.

Klippklipp

 
 
Känns så himla bra och lättskött! Observera att jag inte klippte det själv med tygsaxen från 30-talet, min frisör Esme gjorde jobbet!

Lucka sjutton

Lucka sjutton i Emily Dahls julkalender lyder: Hur skulle du se ut om du fick drömma?
Jag skulle allra helst vilja vara en sjöjungfru men jag skulle kunna nöja mig med glittrigt my little pony hair om vi ska vara något realistiska.
 
 
 
 
Alla bilder från min pinterest.

Lucka sexton

Lucka sexton i übedrömmiga Emily Dahl julkalender-Berätta om det bästa köpet i ditt liv.
 
Jag gjorde ju mitt allra bästa köp någonsin ganska nyligen och jag ser det mycket som en investering för att kunna uppfylla framtida hopp. Mina två nya symaskiner kommer förhoppningsvis att palla med och leva lite längre än min gamla som jag köpte på Lidl.
Jag har aldrig spenderat mer är tusenlappen på något annat än hyra och räkningar i hela mitt liv. Kanske mest för att jag har heller aldrig haft tillräckligt med pengar för att kunna göra annat, men när jag jobbat mer än dubbelt så mycket i hela september och oktober så tänkte jag att jag kanske skulle ta och köpa mig en ny maskin. Min gamla maskin tajmade detta väl då den dog medan jag sydde på halloween kläder till mig och Corwin.
Sen så slog jag till på ännu en (min första overlocker) och nu så ska det bannemej sys klänningar tills en omringas av ett hav av bomull,knappar och tyll!

Lucka femton

Lucka femton i julkalendern: Berätta om din favoriträtt. För mig är det ett enkelt, men jag har samtidigt många exempel.
Jag älskar mat. Alla mina favoriträtter innehåller tomater av olika slag. Jag vet inte varför, kanske är det syrligheten när den är färsk, sötheten från ugnsbakning, att soltorkade tomater is-the-bomb. Tomat kan användas till så mycket! Om du vill bjuda hem mig på något så blir jag minst lika glad för Heinz tomatsoppa som trerätters!

Lucka fjorton

 
 
 
 
 
 
Min stil för ett år sedan. Jag minns det mest som året jag lät luggen växa ut, sydde några absoluta favoritklänningar, bodde i mina gråa converse och avskydde jeans från min tid som au pair. Praktiskt men sååå tråkigt och oinspirerande.
 
Delta i Emily Dahls julkalender du med.

Lucka tretton

Berätta om ett minne från din uppväxt; lucka tretton i Emilys julkalender.
 
Jag har precis börjat första året på mellanstadiet och passar på att smyga iväg till personalrummet som ligger två trappor ner i källaren. Kalla, breda trappsteg i sten med märken efter fossiler som man lätt halkar omkring på i mjuka sockor. Jag har ett par tunga exemplar av skolans national encyclopedin i famnen och det är tyst eftersom alla är på sina lektioner.
När jag nått mitt mål så slår jag upp sidorna som jag gjort små hundöron på och öppnar upp kopiatorn. Jag kopierar minst tjugo sidor om drakar, häxjakter, troll och annan mytologi. Sidorna är varma och jag är orolig att någon ska komma på mig, bara några sidor till.
Sist av allt kopierar jag ett blad om någon gammal kung och placerar den som framsidan på min hög av sidor om det ockulta. Som en tjuv som inte lämnar något till slumpen. 
När skoldagen är slut så går jag hem till farmor, äter mellanmål och kombinerar mina fakta med mina Harry potter böcker tills pappa kommer och hämtar mig.

Lucka nummer tolv

Då var det dags för musikluckan i Emily's julkalender; om musiker och toner som inspirerar mig.
Jag är en sucker för vackra texter och ganska sorgliga låtar, sedan gillar jag låtar som målar upp en historia som likar en fem minuters film i huvudet som svirsar förbi. Men allra bäst gillar jag mycket trummor, gitarrsolon och riktigt klämmiga melodier!
Ett exempel på en låt som målar upp en historia är Dolly Partons Jolene. Fler exempel på band och artister jag gillar för det är Dire straits, Kate Nash, Veronica Maggio, The Cure, Bat for Lashes, Håkan Hellström och Florence+the machine t.ex.
Om jag ska gå till jobbet eller för att handla så tycker jag om trummor och fart så då lyssnar jag på Bloc Party, Arctic monkeys, Stevie Nicks, The Donnas, Adam and the ants (på bilden tillsammans med princess Margret, åttiotal), The Strokes och Foo fighters bland annat. Melodiska sånger som jag fastnar för är oftast nyare musik som Haim eller jättegammal som typ Chopin.
Alla bilder från pinterest.

Lucka elva

Ett kort inlägg om det fulaste jag vet. En lite ledsen lucka elva.
Orättvisa. Att vissa har så mycket och att många har det så knappt. Att det går igenom lagar som börjar på att bryta ner murar för en friare värld och så dras dom tillbaks och år av tapperhet suddas ut. När man bedöms för hur en ser ut redan innan en ens sagt något, för att ens kläder inte är hela, på grund av ens hudfärg, kön, om en på något sätt sticker ut så ska en minsann kunna bli ifrågasatt om vad som helst, är en ofta snäll och går men på att jobba extra obetalt så är det självklart att en alltid jobbar sent, visst? Att människan behandlar sina medmänniskor, djur och natur på ett sätt som verkligen inte är hållbart och att jag knappt vet hur eller var en skulle kunna börja.
 

Lucka tio

Berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert är vad dagens lucka handlar om och jag tänker genast på mina fina vänner, Bristol och vintern i lilla Norberg. Kanske var det egentligen tänkt att det skulle vara klädtema, men vänskap är så vackert. Tema från Emilys julkalender så klart!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Födelsedags frukost!
 
 
 
Så himla bra och det känns liksom fint i hjärtat.

Lucka nio

Dagens lucka nio handlar om min stil när jag var femton. Kika in på Emilys blogg för att se fler inlägg från årets julkalender med modetema.
 
Jag var femton år och hade inte direkt någon egen stil. Jag hade tagit mig mod och börjat spela fotboll fastän jag hade noll kontroll eller bollkänsla. Jag hade knappt några ögonbryn kvar efter hetsnoppring och började snart experimentera med hårfärg hemma, gärna mörkt. Precis innan jag började högstadiet så upptäckte jag punken men vågade aldrig gå längre än Avril Lavigne, bara massa kajal, några revor i jeansen och nitarmband. Alltså mer poppigt egentligen. Sedan började jag spela trummor och lyssnade på The Donnas och Sahara hotnights och inpirerades av deras stilar. Jag kan minnas många t-shirtar med print, jeans, pappas koftor och håret i pigtails.
Jag sitter näst längst till höger,nedre raden i Norbergs BK.
Samma tjejer igen, till skolbalen så hade jag ritat en enkel klänning med tyll som en sömmerska i Avesta sydde upp. Jag var mycket nöjd med min blåa klänning då, men om jag fick välja om idag så hade jag nog letat second hand eller på Etsy.com, alternativt sytt den själv. 

Lucka åtta

Det är dags för lucka åtta i Emilys julkalender och jag ska berätta om ett plagg jag minns från min barndom.
Här är en bild på mig och farmors hund Nicko från 1990-nånting. Jag har egentligen aldrig gillat clowner men av någon anledning så kan jag minnas hur jag brukade fråga pappa om inte han kunde måla mig som en clown på lördagar när jag var sju-åtta år. Jag kommer så väl ihåg den här skjortan, både den och strumpbyxorna hade jag fått ärva av min farmors-kompis-släkting vilka alltid verkade rensa sina garderober. Skjortan var i herrmodel storlek large och hade träknappar i kragen som katterna älskade att bita på när jag hade dem i knät. Jag använde den som klänning och älskade förövrigt att matcha tightsen med rött upptill. Min mamma missförstod mig när jag sade att jag önskade att mitt hår var jämnlångt och klippte allt mitt hår samma längd som min lugg, vilket resulterade i pottfrilla. Mitt hår hade inte nått ner till axlarna förrens jag var tolv.

Lucka sex och sju

Jag har inte gett upp ännu utan fortsätter med Emilys julkalender som du kan hitta här. Jag tänkte sätta ihop lucka sex och sju i samma inlägg och därmed göra en dubbellucka: Berätta om en person som inspirerar dig och någon som betytt mycket för dig. 
 
Någon som inspirerar mig, inte bara när det kommer till kläder men även att våga vara sig själv, är Elsa Billgren. Jag tycker att denna fantastiska kvinna är så sjukt uppmuntrande och pepp att jag känner att om jag bara kan spara ihop lite pengar så att jag inte landar på bara rumpan om min frilans plan går helt i baklås, så kan jag bli och göra precis vad jag vill! Sedan jag började följa Elsas blogg så känner jag mig även modigare när det kommer till vad jag vill ha på mig. Jag älskar färg så om jag köper något nytt så är det sällan en basfärg och detta leder ofta till crazy combinations som jag inte alltid är helt nöjd med. Men om Elsa vågar köra på fjunig hatt, mönstrad vintage klänning och lakrits strumpbyxor, då kan jag rocka min powerrangers klänning med polkadot tights och nitdiadem med rosor om jag vill!
link
Angående min frilans plan så vill jag ju så hemskt gärna få vara sömmerska på heltid då detta verkligen är något som jag älskar. Jag har hur mycket som helst kvar att lära, vet inte om jag ska fortsätta jobba och lära mig den vägen eller prova kursre. Jag skulle inte ha något emot att sy åt någon annan igen, fast jag har ju en hel del egna drömmar som jag vill få i verket så klart. Hur som helst så tar det tid men en får ta tag i det själv när tiden känns rätt helt enkelt!
 
 
En person som betytt mycket för mig och alltid är så hjälpsam och bra är Corwin. Han har verkligen gjort England till mitt andra hem och jag hade aldrig överlevt min tid som au pair här utan honom och Hillevi som också var en klippa.
Det är konstigt hur lätt allt har fallit på plats, att flytta ihop och bli vuxna och betala räkningar tillsammans, ha diskussioner om det vore bäst att köpa en ny tvättmaskin eller gå till laundretten på hörnet eftersom den vi har i lägenheten vi bor i har packat ihop. Jag trodde aldrig att jag skulle få ha det så här fint och lätt. Att hitta sin andra hälft som kommer från en bakgrund som är en helt annan än min och inse att det kanske inte skiljer så mycket ändå. Att ha olika språk men ändå kunna prata om allt.
Corwin är otroligt kreativ och fantastiskt impulsiv, han har världens finaste skratt och dem tryggaste kramarna. Jag är super tacksam för att han pushar mig när jag tvekar inför utmaningar och håller min hand när jag grinar till pixarfilmer på bio. Min allra bästa person.

Lucka fem

Jag har varit borta på ett fantastiskt äventyr och har därmed halkat efter lite grann med kalendern, men det gör ingenting alls för nu så kommer jag ifatt! 
Emilys julkalender kan du hitta här!
 
Den femte luckan ska handla om ett plagg som får mig att känna mig stark. Men jag tror inte att jag har ett särskilt plagg som får mig att känna så. Jag tycker däremot hemskt mycket om min monki hatt från några år tillbaka och känner ofta att det är en speciell dag när hatten är med. Men det kanske är för att jag inte alltid har den på mig. Jag tycker annnars att Fredrika har sammanfattat hur jag känner väldigt bra!
Plagg och sånt som får en att känna sig hemma i och sådär skönt självsäker, vare sig det är i en provhytt, pappas gamla kofta eller en ny klänning som en själv gjort klart.
Jag håller förövrigt med Isabelle om att hatt visst är ett plagg.

Lucka nummer fyra

Idag så tänkte jag berätta lite om hur jag gör för att få mina kläder att hålla längre, för det är nämligen dagens lucka i Emilys julkalender.
link
 
Jag har för det mesta jättesvårt att slänga kläder, därför stannar många av mina plagg hos mig väldigt länge. Innan jag ger bort eller slänger något så tänker jag så här:
  • Kan jag verkligen inte använda detta längre? ( som min supernoppriga svarta vintejacka i ull som jag haft tre-fyra år i rad nu, nej)
  • Kan detta återanvändas på något sätt? Som mönster till ett nytt plagg som du vet kommer passa t.ex kanske kan knapparna sparas, dragkedjan eller andra detaljer.
  • Kommer du verkligen inte att ångra dig? Mitt värsta är när garderoben spontan tömts och en kommer på sig själv att vilja köpa tillbaka plagg av sentimentalt värde på närmaste second hand (har inte hänt än som tur är)
Något som händer mig rätt ofta är att mina jeans går sönder, ett hett och lätt tips är att göra om dem till shorts.
Här så har jag bara klippt ett ben, jag klippte båda till slut
Om man får hål så kan man ju sy på en fin lapp.
 
Annars så rekomenderar jag att inte torktumla något, ever. Tvätta inte för ofta och kolla noga på tvättrådet innan du köper, jag undviker helst 100%polyester och jersey som ser ut som att det kommer vrida sig efter en tvätt. 100% bomull är inte svårt att hitta och det tål att fläckas och tvättas, ull, raw denim, manchester och siden kurar jag gärna i under vintern.
 
Jag är inte mycket för konsumtionshets, jag tror inte alls på att man behöver ha veckans nyhet, för enligt mig skiljer den sig inte något särskilt från förra veckans. Jag önskar att jag hade en garderob med x antal klänningar, blusar och byxor/kjolar som jag kunde kombinera och se efter som man gjorde för ca sextio, sjuttio år sedan. Det var skräddarsytt och man tvättade när det behövdes och bytte dragkedjan om den gick sönder. Hade en och samma kjol i två färger istället för femton.

Lucka tre

Lucka tre i Emily Dahls fantastiska julkalender handlar om vad som ligger och lurar på årets önskelista. Jag har haft två stora investeringar på min önskelista dem senaste tre åren och jag är så himla nöjd och glad att jag äntligen har två nya, fullt fungerande symaskiner. En bra hushållsmaskin och en overlocker! Med dem två ur vägen så känns det som min önskelista denna jul mest kretsar kring organisering, små prylar och kanske en liten resa. 
En och annan tjusig notebook.
 
Superfin matchstick ring härifrån.
Åååh, behöver verkligen en smart trådförvaring
Jag skulle inte ha något emot att åka till Paris eller någon annan trevlig weekend vänlig stad till våren, det var så längesen jag åkte någon annanstans än hem till Sverige. Jag som fixat nytt pass och allt :)
Lite nya prylar till köket finns också med på listan, alla källor finns på min pinterest.

Lucka två

Den andra luckan i Emily Dahls julkalender är; Berätta om vad du har på dig idag.
Jag hann ju inte alls med att ta kort imorse innan jobbet som jag tänkt, så himla typiskt. Nu så är det alldeles för mörkt och allt ser bara gult och rött ut så jag tänkte att det får lov att bli en paint teckning istället för ett foto helt enkelt!
1. Second hand klänning med vita knappar och blomprint. 2. Svarta tights i 80 denier. 3. Svartvita sneakers från Primark. Ovanpå detta hade jag en stickad tröja från åttiotalet, senapsgul stickad sjal och min nya gröna kappa. Ska visa den snart!
 
Kika in hos Emily (i kommentarsfältet) för att se hur alla andra medverkande i kalendern valt att klä sig denna måndag.
 
 

Lucka ett

Jag har bestämt mig för att vara med i den eminenta Emily Dahls "berätta om"-julkalender och jag tycker att den nog gör sig bäst på svenska så jag byter språk hejvilt!
Den första luckan är berätta om din stil:
Efter att jag lurat omkring i mitt lilla arkiv så har jag insett att fastän jag i mitt huvud tror att jag klär mig söttufft, lite som hallonlakrits smakar, med blommiga klänningar och kängor. Så inser jag nu att det mest bara ser flickigt ut. Egentligen så är det inte världens suprise eftersom kläninngarna jag syr mest ser ut såhär:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blommigt, rosa, rött och blått.
Tre av mina favoritplagg kommer från en och samma gardin...
 
 
 
Mina favoritskor:
Sedan gillar jag att göra något med håret:
 
 
 
Om jag fick fylla garderoben med precis vad jag ville så skulle allt i min pinterest garderob hänga längs med väggarna! En skulle nog ha ännu svårare att välja kläder varje morgon men ändå. Den bästa komplimangen jag fått i klädväg var när någon tyckte att jag såg lite ut som Madicken! Jag känner mig mest som jag i kjolar och klänningar. Jag köper väldigt sällan nyproducerat sedan jag flyttat till England, kanske mest för att jag inte har råd men jag tycker också att det finns så mycket bra second hand här där jag bor. Och sedan syr jag ganska mycket själv också. Om jag bara fick välja en stilikon så skulle det vara Enid Coleslaw-tartan and dinosaurs liksom.

RSS 2.0