hattifnatt

Idag for jag till Cambridge, bara någon timmes bilfard harifran! Hittade gamla bocker och ett storre bibliotek an det som finns dar jag bor(Bury St Edmunds). Tyvarr sa ar Cambridge University Library inte oppet pa sondagar sa jag ska snart tillbaka. Ska bara se till att jag har ratt till att strosa omkring dar forst.
Kanske maste jag ha sarskild en anledning for att fa komma in, men jag tror att det ska vara oppet for almanheten?Invigde min hatt fran monki som ar lite for stor. I bakgrunden syns dorren till mitt rum och min narniagarderob. Man kommer dock ingenstans om man gar in i garderoben


tulip
Jag lever. Har ljusrosa tulpaner i mitt rum och talar svengelska hela dagarna. Tadaa, en mening utan a, a och o+prickar.

bloggtips!Otroligt inspirerande brud.


galaklädsel

Förra året så sydde jag en miniatyrklänning med detaljer av dragkedjor, vita stickningar och tyll i massa lager. Jag blev uttagen till top 10 med chansen att få gå på ELLE-galan. Men jag vann ju inte. Någon dag så ska jag nog ändå sy upp den där klänningen i min riktiga storlek.bildmaraton

Nu har jag haft denna blogg i lite mer än ett år. Jag har kanske inte varit den mest hängivna men till mitt försvar så har jag heller inte haft dem bästa förutsättningarna. Min kamera har jag haft i snart 6 år och det finns mobiler som är mer pålitliga. Den kan bara spara upp till nio bilder åt gången och suger musten ur batterier som om den skulle vara en digitalvampyr.
Sedan har jag aldrig haft någon egen dator. Kommer förmodligen inte ha det inom en snar framtid heller men eftersom jag ska flytta till England och inte kommer kunna ta mig till mammas jobb eller närmaste bibliotek lär jag inte kunna uppdatera mer. Sju dagar kvar till avgång och förhoppningsvis ett års fast jobb. Jag kommer kanske finnas kvar här. Kanske är slutet nått. Den som lever får se. Såhär kan det iaf ha sett ut för den som inte orkar zappa i arkivet...

Jag spenderade mycket tid i det där rummet och den källaren.på tak

Sovit i bilen och under bar himmel på klippblock
Några klänningar jag sytt:

Finaste odjur

tack

kamera

Idag hittade jag en gammal kamera för 10 kronor i en fyndlåda. I kameran satt en film. Jag undrar vad som fanns på filmen? För jag köpte inte kameran och kommer heller inte att framkalla bilderna. Hade mitt liv blivit regisserat från det ögonblick då jag gjorde denna upptäckt så hade jag kanske gett mig ut på äventyr för att hitta fotografen. Eller åkt hem och gräma mig med en kopp te fastlimmad i handen.

svar på frågor om sömnad

Jag har fått några frågor om sömnad och jag är ju inget annat än en glad amatör men jag har gjort mitt bästa för att svara. Har du något att tillägga så är du hjärtligt välkommen.

Använder du nåt mönster eller hur gör du för att sy en sådan?

bild härifrån

Jag har ett mönster som jag följer till överdelen. Det är en vanlig "prinsess skärning" som jag använt och ringat ur fram och V-ringat bak. Kjolen har jag i huvudet och den är min favorit: 45 cm på längden och cirka 65 cm på bredden fram och bak beroende på hur veckad eller rynkad kjol man önskar.(bakdelen delar jag för att dragkedjans skull) Framfickorna är lätta bara man fått kläm på det!

Oj...syr du dina kläder själv? eller typ syr om också eller?
Jag syr det mesta av mina kläder själv nuförtiden: pank-som-en-kyrkråtta. Men jag började med att sy om. Jag brukade hålla mig till att sprätta bort ärmar på jeansjackor, korta av långa kjolar eller göra byxor till shorts. Sedan dess har jag avancerat. Om man inte har en sådan jättegod hand med symaskiner så kan man börja lite lätt! Små förändringar kan ibland göra stor skillnad.

Vart har du lärt dig sy?
Har du gått på en kurs? eller är du självlärd?:)
Jag har alltid varit en pysselmaja och har ett ganska stort tålamod så jag har nog pysslat med diverse sömnad sedan jag var liten. Jag älskade att sortera knappar hemma hos farmor och sy små trasdockor. Sommaren innan jag skulle börja första året på gymnasiet så fick jag en enkel symaskin och då började jag sy mer hemma. I skolan på slöjden var jag av någon anledning mer produktiv på träfronten? 
Jag skulle säga att jag är självlärd. Jag önskar dock att jag kunde mer mönsterkonstruktion, så jag kanske går någon kurs en dag. Jag hade jobb som sömmerska ett tag men att jag höftade lite vid utklippning och så uppskattades inte av designern jag jobbade för. Nu-vet-jag-vikten-av-milimeter-nogranheten.


Visa prov på tålamod: jag pillade bort varenda nit ifrån ett gammalt nitskärp och satte dem sedan kring en halsringning och en ficka. Kanske inte det bästa att göra som nickelallergiker men...

Du är så himla bra på att sy! Jag är endast bra när någon bara rättar till fel osv. Men när jag ska sy på egen hand blir allting fel!
Om du har något hemma som du tycker passar bra men kanske inte längre använder så kan du sprätta upp alla sömmar och använda bitarna som mönster (anteckna gärna hur allt satt ihop eftersom eller se efter innan du sprättar, så blir det lättare att få ihop det sen) Så gjorde jag mina första kjolar. Sedan gick jag över till klänningar också! Kika gärna efter begagnade kläder annars och se om du kanske hittar något som skulle vara kul att göra i ett annat tyg. och Tack♥

Hur gör du, brukar du köpa färdiga mallar.. eller brukar du göra egna? ♥
När jag först började göra mina kläder så gjorde jag på samma sätt som ovanstående. Just nu använder jag mig av en bunt grundmönster som min farmor samlat på sig.
Jag brukar göra om dem lite genom att ändra ärmarna, lägga till några cm för veck i midjan och göra djupa fickor. Har man en bra grund som man vet passar är det ganska lätt att anpassa mönstret. Så jag rekomenderar att hitta ett favoritmönster som man sedan gör om!

Vart kan man hitta mönster?
Jag letar mest på kupan, röda korset och beyond retro. Second handbutiker överlag har ganska många, fina gamla mönster. Kika dock först på vilken storlek det är innan du köper, för på nyare mönster finns det ofta flera streck att följa typ 36-42. I äldre mönster så är ofta alla delarna redan urklippta i en viss storlek-bara att lägga ut på tyget. Till nyare behöver du mönsterpapper så att du kan rita av och sedan klippa ut.

14 bitars pussel:Jag köpte en bustier i 50-tals modell, sprättade och förminskade delarna, klippte sedan ut bitarna i önskat tyg och sydde ihop efter anteckningar!

Lycka till!


RSS 2.0